publikacja 26.01.2013 12:08
Na wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym naukowcy będą dyskutować o żywności modyfikowanej genetycznie. Spotkanie jest otwarte dla wszystkich chętnych.
Żywność modyfikowana może nie zmieni swojego wyglądu, ale na pewno swoje właściwości. Czy będą one miały pozytywny, czy negatywny wpływ na człowieka? Karol Białkowski/GN
Z dniem 28 stycznia wchodzi w życie ustawa o nasiennictwie pozwalająca na sprzedaż nasion roślin modyfikowanych genetycznie. Jednocześnie rozporządzenia dotyczące podpisanej przez prezydenta Bronisława Komorowskiego ustawy zakazują upraw roślin GMO. W związku z wieloma wątpliwościami dotyczącymi pozytywów i negatywów związanych z żywnością modyfikowaną, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu organizuje otwartą debatę w ramach rozpoczynającego się cyklu pt.: „Debata u Przyrodników”.
– Chcemy porozmawiać z sześcioma profesorami, co na temat GMO sądzi nauka. Jakie są plusy i jakie minusy, jakie szanse i jakie zagrożenia – tłumaczy prof. Andrzej Drabiński, prorektor ds. rozwoju uczelni, organizator i prowadzący debatę. Zaznacza przy tym, że GMO jest ogromną pokusą, bo przez inżynierię genetyczną pozwala człowiekowi wytwarzać organizmy, których w naturze do tej pory nie było, a które w wyniku naturalnych procesów tworzyły by się przez wiele tysięcy lat. Ostrzega również, że ciągle nie wiadomo jaki wpływ żywność powstała z organizmów modyfikowanych będzie miała wpływ na człowieka i zwierzęta. – Na świecie GMO to również ogromy interes ekonomiczny. Podobnie jest w Polsce. Wystarczy podać przykład soi, która jest podstawą paszy dla drobiu, a w 70 proc. jest modyfikowana – dodaje prof. Drabiński.
Debata u Przyrodników odbędzie się w czwartek, 31 stycznia o godz. 17.00 w Auli Jana Pawła II w Centrum Dydaktyczno-Naukowym przy pl. Grunwaldzkim 24A. Wezmą w niej udział: prof. Katarzyna LISOWSKA – Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie, Oddział w Gliwicach; ks. prof. Tadeusz REROŃ – Katedra Teologii Moralnej Ogólnej, Papieski Wydział Teologiczny we Wrocławiu; prof. Ewa Janina SAWICKA-SIENKIEWICZ – Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; prof. Jan SZOPA-SKÓRKOWSKI – Zakład Biochemii Genetycznej, Uniwersytet Wrocławski; prof. Ludwik TOMIAŁOJĆ – em. prof. Uniwersytetu Wrocławskiego; prof. Tomasz TWARDOWSKI – Instytut Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu.
Debata będzie miała charakter dyskusji panelowej z możliwością zadawania pytań z sali. Będzie również otwarta dla osób z zewnątrz: pracowników uczelni, studentów, uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych, a także dla wszystkich zainteresowanych tematyką – mieszkańców Wrocławia i regionu.