Zdobią wielkanocne koszyki i stoły, ale nie tylko. We Wrocławiu są również bohaterami badań naukowych o znaczeniu ogólnoświatowym. Nasi naukowcy w jajach odkrywają prawdziwe cuda.
Przed świętami kury gościły przed wejściem do WPT
Agata Combik
Nie ma w przyrodzie drugiego tak doskonałego surowca spożywczego jak jajko – podkreśla pomysłodawca i koordynator projektu OVOCURA, prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, mówiąc o wciąż odkrywanych w jajach skarbach – choćby obecności na ich skorupkach substancji walczących z drobnoustrojami, dzięki którym jajo samo potrafi nieźle się przed nimi bronić (co także można dzięki specjalnemu preparatowi wykorzystać na rzecz człowieka). Projekt OVOCURA – przy którym współpracują naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego, Medycznego, Wrocławskiego Parku Technologicznego oraz grono innych instytucji – dotyczy „jaj nowej generacji” oraz innowacyjnych technologii uzyskiwania z nich rozmaitych preparatów mających zastosowanie w medycynie, kosmetyce czy produkcji żywności.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.