Nowy numer 13/2024 Archiwum

Cuda ze skorupki

Nowa generacja jaj oraz uzyskanie z nich preparatów o zadziwiających właściwościach leczniczych – wrocławscy naukowcy dokonują przełomowych odkryć.

Choroba Alzheimera, depresja, miażdżyca, osteoporoza, nowotwory, paradontoza, choroby dermatologiczne – okazuje się, że we wszystkich tych schorzeniach pomocne mogą okazać się preparaty uzyskane przez wrocławskich naukowców z jaj pochodzących od specjalnie żywionych kur (m.in. z wykorzystaniem substancji pochodzących z alg). Rezultaty projektu OVOCURA – dotyczącego jaj „nowej generacji” oraz innowacyjnych technologii uzyskiwania z nich rozmaitych preparatów mających zastosowanie w medycynie, kosmetyce czy produkcji żywności– zostały zaprezentowane 4 grudnia na Uniwersytecie Przyrodniczym.

Projekt – którego całkowita wartość wynosi 25 mln zł. – trwa 4 lata, a jego rezultaty znacznie przerosły oczekiwania. Pracowało w nim 11 zespołów badawczych, w sumie 233 osoby; zakupiono na potrzeby projektu aparaturę wartą 4 mln 200 tys zł. Do światowej miary dokonań związanych z projektem zaliczyć można m.in. odkrycie nowego kompleksu białkowego, nazwanego Yolkiną, oraz opracowanie po raz pierwszy na świecie metody pozyskiwania cystatyny o najwyższej czystości tzw. elektroforetycznej, mającej zastosowanie w terapii chorób nowotworowych. Badania zaowocowały 20 patentami i zgłoszeniami patentowymi.

 – Nie ma w przyrodzie drugiego tak doskonałego surowca spożywczego, jak jako – podkreślał z mocą pomysłodawca i koordynator projektu, prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, mówiąc o wciąż odkrywanych w jajach „skarbach” – choćby obecności na ich skorupkach substancji walczących z drobnoustrojami, dzięki którym jajo samo potrafi nieźle się przed nimi bronić (co także można dzięki specjalnemu preparatowi wykorzystać na rzecz człowieka).

Prof. Andrzej Szuba z wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego mówił m.in. o preparatach z jaj mających zastosowanie w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Naukowcy podkreślali jednak, że uzyskane dzięki ich badaniom leki, np. wykorzystywane w terapii chorób nowotworowych, nie tak prędko trafią do pacjentów. Do pierwszych prób klinicznych na ludziach dojdzie najwcześniej za kilka lat. Nieco szybciej prawdopodobnie można się spodziewać nutraceutyków – suplementów diety.

Prace w ramach projektu prowadziło konsorcjum Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego, które współpracowały z innymi wrocławskimi uczelniami oraz polskimi i zagranicznymi instytucjami.

Cuda ze skorupki   Prof. Andrzej Szuba (z lewej) i prof. Tadeusz Trziszka Agata Combik/GN

Cuda ze skorupki   233 osoby pracowały w ramach OVOCURA Tomasz Lewandowski/Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

 

 

 

 

 

 

Cuda ze skorupki   Projekt zostanie zakończony w marcu 2013 Tomasz Lewandowski/Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Cuda ze skorupki   Nioski były specjalnie żywione Tomasz Lewandowski/Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy