Nowy numer 44/2020 Archiwum

Nowy SOR przy Borowskiej

Zakończył się remont Szpitalnego Oddziału Ratunkowego Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu przy ul. Borowskiej. Co się zmieniło?

Po remoncie SOR dysponuje sześcioma dodatkowymi stanowiskami obserwacyjnymi. Z 4 do 12 wzrosła liczba stanowisk triage (system segregacji pacjentów), co skróci czas przekazywania pacjentów przez pogotowie.

Powstały dodatkowe stanowiska dla lekarza, pielęgniarki oraz ratownika medycznego. Rozbudowana została rejestracja dla pacjentów zgłaszających się na SOR samodzielnie. Zwiększyła się liczba gabinetów lekarskich. Powstał także pokój do rozmów lekarza z rodziną pacjenta.

Inwestycja wyniosła ponad 2 mln. złotych. Realizowana była dzięki dotacji Wojewody Dolnośląskiego, Pawła Hreniaka, który przeznaczył na ten cel 1,2 mln. złotych. Pozostała kwota to środki własne szpitala.

Jednym z celów remontu było usprawnienie transportu osób karetkami, by jak najszybciej zostały one przyjęte na na SOR, a stamtąd kierowane w zależności od potrzeb na pilne zabiegi lub inne oddziały szpitalne.

Właśnie usprawnieniu podstawowej funkcji SOR-u służyło rozdzielenie przyjęć: teraz osobno przyjmowani są pacjenci z karetek, a osobno ci, którzy zgłosili się samodzielnie. Karetki już nie czekają, a lekarze mają lepsze możliwości oddzielenia ciężkich przypadków od tych lżejszych, niewymagających natychmiastowej interwencji.

Po remoncie SOR zyskał większą strefę obserwacyjną, w której znalazły się dodatkowe łóżka, wydzielono osobne pomieszczenie do rozmów z rodzinami pacjentów. Mają oni też osobną poczekalnię, podobnie jak ratownicy z zespołów karetek. SOR po rozbudowie to zatem więcej miejsca, lepsze warunki, a przede wszystkim sprawniejsze przyjmowanie pacjentów.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Wyraź swoją opinię

napisz do redakcji:

gosc@gosc.pl

podziel się

Polecane filmy

Zapisane na później

Pobieranie listy

Reklama