Nowy numer 15/2024 Archiwum

Więcej niż pisanki

Zdobią wielkanocne koszyki i stoły, ale nie tylko. We Wrocławiu są również bohaterami badań naukowych o znaczeniu ogólnoświatowym. Nasi naukowcy 
w jajach odkrywają prawdziwe cuda.

Nie ma w przyrodzie drugiego tak doskonałego surowca spożywczego jak jajko – podkreśla pomysłodawca i koordynator projektu OVOCURA, prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, mówiąc o wciąż odkrywanych w jajach skarbach – choćby obecności na ich skorupkach substancji walczących z drobnoustrojami, dzięki którym jajo samo potrafi nieźle się przed nimi bronić (co także można dzięki specjalnemu preparatowi wykorzystać na rzecz człowieka).
Projekt OVOCURA – przy którym współpracują naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego, Medycznego, Wrocławskiego Parku Technologicznego oraz grono innych instytucji – dotyczy „jaj nowej generacji” oraz innowacyjnych technologii uzyskiwania z nich rozmaitych preparatów mających zastosowanie w medycynie, kosmetyce czy produkcji żywności.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy