Nowy numer 17/2024 Archiwum

Miasto mostów, spotkań i browarów

Kufle, dzbanki, kubki, butelki, a nawet… beczki. Dotknij historii dolnośląskiego browarnictwa.

Piwo na dobre zagościło w regionie już w XIII wieku, a Wrocław przez wieki uchodził pod tym względem za lokalną stolicę. Dawne kroniki i różnego rodzaju archiwalne dokumenty poświadczają, że metody produkcji tego trunku znane były w tym miejscu od średniowiecza. – Niegdyś w naszym mieście można było spróbować ponad 200 gatunków piwa – mówi dr Maciej Łagiewski z Muzeum Miejskiego, które jest organizatorem wystawy „Piwo we Wrocławiu”.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy